Zene világnapját ünnepeltük

Kategória: info Megjelent: 2016. október 03. hétfő Írta: admin

A zenei nevelés nagymértékben hozzájárul a harmonikusabb, teljesebb élethez. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPJA rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

A Siófoki Széchenyi István Általános Iskolában az iskolai kórus dalcsokorral ünnepelte ezt a napot, illetve sor került az új kórustagok felavatására. A kórus vezetője Kövecses Varga Lajosné, aki a zene iránti szeretetet a gyerekek szívébe is belecsepegteti. 

 

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte 1975-ben október 1-jét A zene világnap-ja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Az alapító az első Világnap tiszteletére írott köszöntője így hangzott:

„Nagy örömmel tölt el, hogy idén, a Nemzetközi Zenei Tanácsban betöltött elnöki tisztem utolsó évében megnyithatom az első Zenei Világhetet és a Zenei Világnapot. Szeptember 29. és október 5. között és főként a Zenei Világnap alkalmából október 1-jén az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre.”

Iskolánkban már régi hagyomány, hogy A zene világnapján avatják fel a Széchenyi Iskola kórusának új tagjait. A világnap ünnepi rendezvénye Kodály Zoltán gondolatainak felidézésével kezdődött.

„A zene nagy művészet, nélküle az élet nem teljes. Mindenkinek hozzáférhető a megismerése, a zenei írás-olvasás útján. Ennek birtokában részesei lehetünk nagy zenei élményeknek. … A zene lelki táplálék, semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki szegénységben él és hal. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. Rendeltetése: belső világunk megismerése.”

A hangulatteremtő rövid megnyitó beszéd után szép fuvolajátékot, a kicsinyek kórusának kedves kis népdalcsokrát, majd Szuhanis Albert: Falevélkeringő című versét hallgathatta meg az ünneplő tanuló- és nevelőközösség.

A továbbiakban az iskolai kórus színvonalas ünnepi műsorában gyönyörködhettünk. Ezután az új kórustagok ünnepélyes felavatása következett. Minden új kórustagot név szerint hívtak ki a közönség elé és kis kitűzőt kaptak, amelyet büszkén viselnek majd, mert ez jelképezi számukra az új közösséghez való tartozást.

Kövecsesné Dénes Elza iskolánk ének-zene szakos pedagógusa, karvezetője is köszöntötte az új kórustagokat, majd különböző ritmus hangszereket mutatott be a gyerekeknek, amelyeket ki is próbálhattak. A műsort az énekkar vidám, játékos ritmustapssal kísért népdalfeldolgozással zárta. A „Falevélkeringő” őszt idéző verssorai az elhangzott fülbemászó dalokkal együtt még ott csengtek az ünnepség után is a fülünkben:

„Falevélkeringőt játszik az ősz,

Friss zenét komponál csípős szél,

Táncolva hull le a sárga levél…

Merengőn bámulja rőt színű őz.”

Találatok: 2084