A népmese napja

Kategória: info Megjelent: 2016. szeptember 30. péntek Írta: admin

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

A Széchenyi István általános Iskola alsó tagozatán tanuló kisdiákok minden évben megemlékeznek tanító nénijükkel erről az ő korosztályukhoz közel álló jeles napról.

Ebben az évben az osztályokban meghallgattak egy-egy Benedek Elek által gyűjtött népmesét. Több osztály is részt vett a KIKK ünnepi rendezvényén a színház teremben, ahol Sebestyén István bukovinai székely népművész „Tréfás székely beszédek és népdalok” című műsorát tekinthették meg.

Találatok: 1913